Inspiera
Inspiera

Blogg

Ett nytt år igen med önskan om närvaro

Många människor ser fram emot ett nytt år. Det blir en känsla av att rensa ut julen, bort med det gamla och in med någonting NYTT och fräscht. Förväntansfulla tankar, nyårslöften, NYA avstamp och en hel mängd med NYA möjligheter till förändring. För andra innebär ett nytt år någonting helt annat. Oro, ångest, prestationstankar och åldersnoja. Tänk vad tiden går fort och ingenting av det jag vill göra/uppleva händer. Hur lever jag mitt liv? Vad kommer detta år föra med sig? Hur ska det gå med allting? I filmen ” En gång i Phuket” så driver de med denna form av reflektion i samband med middagen på nyårsafton. Jag skrattar gott men får också andra insikter?

Oavsett var vi befinner oss på skalan tänker jag att ett nytt år trots allt innebär en möjlighet att reflektera över rådande livssituation. Hur blev 2012 egentligen? Vilka var höjdpunktsupplevelserna? Fanns det någonting som inte kändes lika bra? Vad hände då?Varför? Kunde jag ha gjort någonting annorlunda? Vad önskar jag av 2013? Om vi inte reflekterar över vårt varande och görande så blir det svårare att skapa förändringar. Det blir också svårt att känna riktig tacksamhet för det vi har och skapar för oss själva och andra i vår omgivning. Vi behöver dock inte göra det tillsammans med våra vänner på en nyårsmiddag. Reflektion kräver oftast tystnad och avskildhet. Så är det iaf för mig.

Själv fick jag möjligheten att avsluta året med ett pass ”hotyoga” i 42 graders värme under 90 min. Då är det inte så lätt att reflektera. Jag befinner mig mer i ett görande och upplever min kropp och dess motstånd till vissa rörelser. På nyårsdagen däremot började jag dagen med en kort meditation och satte en intention för det kommande året. Vi var tillsammas en grupp på ca 20 personer som gjorde 13 solhälsningar (2013), yinyoga och restorative yoga. För mig blev det tankar om att ”kasta ankar”. Ska villigt erkänna att jag för stunden är influerad av ACT som terapimetod. Några tänker nu kanske att det betyder stagnation och tyngd. För mig står det för någonting helt annat. En ökad möjlighet att stanna upp när det stormar omkring oss. Min önskan är att fortsatt möta människor i full närvaro och med engagemang för ökad medmänsklighet och värme. Jag önskar er alla ett gott år med värme, kärlek och tillit.